Menu

Osmose boot: preventie en behandeling

Niets is zo vervelend als osmose. Maar hoe kun dit probleem behandelen en in de toekomst voorkomen?  In dit artikel leggen we u alles uit wat u moet weten over osmose.

Wat is osmose?

Osmose is een degeneratieproces in het glasvezellaminaat en ontstaat op polyester boten. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en overige stoffen in de scheepsromp. Dit kan komen doordat de gelcoat van de romp niet voldoende waterdicht is waardoor het water in het laminaat door kan dringen.

Osmose is te herkennen aan blaasjes, die verschijnen op de romp. Een dergelijk blaasje kan nogal verschillen in grootte. Wanneer er vocht in het blaasje zit en als het vocht een azijnachtige geur heeft, dan kan dit duiden op osmose. Wanneer de druk op het blaasje toeneemt, barst het op een gegeven moment open waardoor het diepere gedeelte van het laminaat ook wordt aangepast. Het is belangrijk dat u dit behandelt, aangezien ernstige osmose vorming uiteindelijk kan leiden tot grote scheuren. Er is dan sprake van delaminatie, hetgeen betekent dat het polyesterlaminaat niet langer meer een geheel vormt maar uit losse laagjes bestaat. De rompconstructie zal dan ernstig verzwakken.

Osmose behandeling

Het behandelen van osmose is een tijdrovende klus. Er zijn verschillende methodes om osmose te behandelen. Zo is er de schilmethode, waarbij er met een elektrische schiller de coating en een laag polyester wordt verwijderd. Dit is echter een zeer tijdrovende methode. De romp moet namelijk lang drogen en dient periodiek gespoeld te worden om de zuren te verwijderen. Een beter manier is stralen, waarbij er met een hogedrukspuit een schuurmiddel op het te behandelen oppervlakte wordt geblazen. Door het straalmiddel worden de osmose plekken direct zichtbaar, waardoor er gericht te werk kan worden gegaan en de plekken effectief behandeld kunnen worden.

Preventie osmose

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk om zowel nieuwe als oude boten te beschermen tegen osmose. Om uw boot te beschermen tegen osmose dient u de romp te voorzien van een ondoordringbare laag en het oppervlak af te sluiten. Dit kunt u het beste doen voordat uw boot te water gelaten wordt. U kunt de romp voorzien van een nieuwe gel coat laag op basis van epoxy. Epoxy is een zeer goed werkend materiaal dat geen water doorlaat. Het polyester laminaat van uw boot is dan weer veilig en osmose bestendig.

Omdat het behandelen van osmose een vrij intensieve en moeilijke klus is, raden wij u aan om hiervoor de hulp van experts in te schakelen. Wanneer u een nieuwe of tweedehands boot koopt, is het belangrijk om regelmatig in de gaten te houden en te controleren of er geen osmose aanwezig is op de romp. Schade die ontstaat door osmose of blaasvorming is verzekerd mits het schip niet ouder is dan drie jaar. In enkele gevallen dient u dan ook de eerste eigenaar te zijn van het schip. Wilt u weten of u verzekerd bent voor osmose? Neem dan contact met ons op!